9 augusti

Var med Emmy på sjukhusets Kvinnoklinik. Dagen började 07:30 med att nästan alla samlades för morgonbön och därefter möte med rapporter från de olika avdelningarna. Man gick igenom en del patientfall, informerade om hur mycket blod och vätskor som fanns samt vilka som hade dött under natten. Diskussionerna blev ibland långa och först kl 09:15 kom vi iväg till avdelningen. Frustrerande när det är mycket jobb som väntar.

Ronden skulle börja men den första patienten hade akuta buksmärtor och skickades efter snabb undersökning till röntgen. Jag fick senare veta att hon var förstoppad och när det åtgärdats mådde hon bra. Ronden fortsatte sedan med kontroll av nyförlösta, opererade och kvinnor som fått missfall eller försökt göra abort. Jag fick dra urinkatetrar och droppnålar och sätta dropp. När vi sedan skulle hämta mer material var det dags för 3 kvinnor att föda så det var bara att hugga i. Det finns ingen smärtlindring att tillgå för födande kvinnor på sjukhuset men det skriks inte mycket ändå.

Innan vi skulle gå var det ett två dagar gammalt barn som inte orkade äta och mamman hade ingen mjölk. Det tog lång tid innan det ordinerade blodsockret togs och man kunde sätta dropp. Ordinationer görs inte alltid på en gång. Mamman hade heller ingen mat att äta (som anhöriga ska ordna med). Dagen efter mådde dock både mor och barn bra. Mjölken hade kommit igång.

Var alldeles omtumlad när jag kom hem.

För mig som har stort behov av struktur och ordning kändes arbetet rörigt eftersom man är lite överallt och ansvarsområdena inte är tydliga. Sjuksköterskor dokumenterar inte här utan de låter t.ex droppflaskorna hänga kvar så man ska veta vad patienten fått.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0